مقالات

بافتنی-شرح جامع از تاریخ بافتنی در جهان وایران

سارافون بافتنی
بافتنی ونگاهی گذرا به تاریخچه بافت در ایران و جهان.

آیا در مورد تاریخچه هنر بافتنی چیزی میدانید؟

حتما در سایتها و پیج های بافتنی به کلمه کروچت (crochet) برخورد کرده اید.کلمه کروچت(crochet) اولین بار در مجله هندی به نام پنه لوپه)(penelope) به چاپ رسید اولین کتاب به چاپ رسیده در مورد قلاب بافی توسط خانم انگلیسی تبار به نام الیزابت گرنت( Elizabeth Grant) گردآوری شد و به چاپ رسید

بافندگی چطور به محبوبیت رسید؟

امادر ان زمان بافتنی محبوبیت نداشت و شناخته شده نبود. ولی از قرن نوزدهم میلادی بین مردم به شهرت رسید ومحبوب شد. ماجرا از آنجا آغاز شد که در سال‌های ۱۸۴۵ تا ۱۸۴۹ قحطیه بزرگی در ایرلند آغاز و زندگی برای مردم بسیار سخت شد.

آنها برای امرار معاش از تولید تورهای قلاب بافی برای گذراندن زندگی خودشان و سیر کردن شکم فرزندانشان استفاده می کردند.

عده زیادی از مردم در اثر گرسنگی و فقربه این کار روی آوردند. بعدها با مهاجرت ایرلندی ها به قسمت هایی از آمریکا این هنر زیبا در آمریکا هم به محبوبیت رسید.البته به دلیل اینکه بافتنی به راحتی در گذر زمان از بین می‌رود تاریخ دقیقی از قدمت آن در دست نیست.

جوراب کهنسال

قدیمی ترین جوراب

آشنایی باقدیمی ترین بافت جهان

در بین یافته های بشر،یک پاپوش بافتنی قدیمی به چشم میخوردکه در مصر کشف شده که به رنگ قرمز است و شکل عجیبی دارد .امروزه در موزه ای در لندن از آن نگهداری می‌شود این جوراب به صورت دو انگشتی بافته شده است که ظاهر عجیبش بیان کننده این است که با صندل های انگشتی استفاده میشده

کسی چه می‌داند؟ شاید هم فقط حالت تشریفاتی داشته و جزو وسایلی بوده که همراه مردگان به خاک می سپردند از ظاهر بزرگش مشخص است که صاحب این بافتنی کهنسال بسیار بزرگ و تنومند بوده است.

قدمت کهن ترین بافت جهان

جالب اینجاست که تاریخ شناسان قدمت این بافتنی را حدوددوهزار سال پیش تخمین زده اند. واقعاً باعث تعجب است که با توجه به الیاف شکننده کاموا این جوراب در طول این زمان طولانی در زیر زمین قبرستان سالم مانده است.

در مصر باستان قلاب ها به شکل امروزی سرشان انحنا نداشت و نوک تیزبودند و جنس شان هم از چوب یا استخوان حیوانات بود که به شکل سافت تراشیده می‌شد و ۶ تا ۱۰ سانتی متر طول داشتند.

جوراب قدیمی

قلاب بافی

محل پیدا شدن این بافت قدیمی کجا بود؟

قدیمی ترین جوراب بافتنی در قبرستانی در شهری باستانی واقع در مصر،در حفاری هایی از زیر زمین قبرستانی پیدا شد .در سال ۱۹۶۰ توسط فردی به نام آلبرت تیلور( Albert Taylor)به موزه ویکتوریا آلبرت( Victoria Albert) لندن برده شد.

در بررسی هایی که موزه انجام داد طرز بافت این جوراب به صورت خاصی بوده و از پشم سه لایه در بافتش استفاده کرده اندو با یک میل بافته شده است .

و بایدبه شما بگوییم به طور کلی از روشی که امروزه برای بافتنی میشناسید استفاده نکرده اند و برای بافتن این جوراب از روش بافت منحصر به فردی استفاده شده است.

مردان بافنده

بافتنی و تاریخ بافت

در ابتدا بافندگی یک هنر کاملا مردانه بود.
شاید برایتان عجیب باشداگربدانید بافتنی در ابتدا یک کار کاملا مردانه بوده و حتی ورود خانم‌ها به نخستین انجمن بافندگان که در سال ۱۵۲۷ تاسیس شد ممنوع بوده است. اما در هنگام جنگ بافتن به یک وظیفه ملی تبدیل شد.
و زنان هم در پشت جبهه جنگ شروع به بافتن شال وکلاه،دستکش وپاپوش برای سربازان خود و سایر سربازهادر جبهه کردند.(برای دیدن مدلهای اموزشی کلیک کنید )
تا ۴۰۰ سال بعد از محبوبیت بافتنی در جهان نخ های پشم و ابریشم بهترین نخهایی بودند که در دسترس قرار داشتند.البته امروزه هم از نخهای ابریشمی برای بافت انواع تاپ و نیم تنه و رومیزی استفاده میشود. درآن زمان دامپروران به فکر  پرورش دام هایی از جنس مرینوافتادند که از آنها پشم های نرم ومحکمترتهیه کنند.
ایرانیان از پیشگامان درهنر بافتن
ایرانیان از نخستین کسانی بودند که به هنر بافتنی آشنایی داشتند(کارلتون استیونز کون)مردم شناس آمریکایی که در اداره باستان شناسی مرکزی  کار می کرد.
در این باره تحقیقات و کاوشهای گسترده‌ای آغاز کرد ودراعماق زمین نشانه هایی ازهشت هزار سال قبل از میلاد به دست آورد که ثابت می‌کنددر نزدیکی دریای کاسپین  (مازندران امروزی) مردم با پشم و گوسفند پارچه می بافتند.
یعنی در زمان عصر حجر و غارنشینی انسان های اولیه، ایرانیان پیشگام در صنعت بافندگی پارچه بودند.و این نشان دهنده فرهنگ و تمدن قدیمی ما ایرانیان است که مایه غرور و مباهات است.
بافتنی و هخامنشیان

دربارشاهان ایرانی و هنر بافتنی

شکوه شاهان هخامنشی وبافندگی
وجه تمایز و یکی از دلایل شکوه و عظمت شاهان هخامنشی بر تن کردن لباس های گران با پارچه هایی زیبا بود که ایرانیان میبافتند.به طوری که اسکندر مقدونی با آن همه غرور یونانی اش بعد از ورود به ایران تا آخر عمرش از لباس‌هایی که ایرانیان می بافتند بر تن می کرد.
در دوره صفویان که ارزش و احترام خاصی برای هنر و هنرمندان قائل بودند شکوه و تمدن هنر بافتنی به اوج خود رسید.امابا سقوط سلسله صفویه و هجوم افغان‌ها به ایران این هنر زیبا هم به فراموشی سپرده شد.
شکوفایی بافتنی با روی کار آمدن سلسه قاجار
چند سلسله بعد از سلسله صفویه هم کاری برای رونق بافتنی نکردند تا با تاسیس سلسله قاجار  باری دیگرهنر زیبای بافندگی جانی تازه گرفت و بسیار شکوفا شد و گسترش یافت.

لباس قلاب بافی

سارافون بافتنی

لباس بافتنی

سلامتی جسم وشادابی روح با هنر بافت
انجام هنر بافتنی در سلامت شما بسیار موثر است وبه شما اعتماد به نفس می دهدو باعث سلامتی روح و جسمتان می‌شود که کاهش فشار خون و تنظیم ضربان قلب از جمله آنهاست .
به جای خریدن منسوجات بافتنی ماشینی که کیفیت و زیبایی و دوام بافتنی دستباف را هم ندارند.
شمامی توانید بادوره مقدماتی و نقشه خوانی قلاب تی تی شروع به یادگیری این هنر زیباکنیدو هر چیزی را که دلتان میخواهد خلق کنید و با دستانتان جان ببخشید.
ما در مجموعه قلاب تی تی تلاش کرده ایم تا مدلهای متفاوت و جدیدی از هنر بافتنی را بصورت فیلم رج به رج به دوستداران این هنرکهن آموزش دهیم(برای دیدن مدلهای بافتنی روی کلمه های آبی کلیک کنید)

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *